På denna sida hittar du information om personer och organisationer som på olika vis varit delaktiga i framtagandet av Din Kemi. Sidan uppdateras kontinuerligt.
Din kemi är ett projekt som drivs av Svenska Nationalkommittén för Kemi. Nationalkommittén verkar för att väcka allmänhetens och framförallt ungdomars intresse för kemi. Nationalkommittén förmedlar till exempel kontakter mellan skola, universitet/högskola och industri. Ett av kommitténs mål är att stimulera lärare till förnyelse inom undervisningen. Ett annat mål är att stimulera spridandet av forskningsresultat till skola och allmänhet.
Projektet Din Kemi startade 2017 och finansieras genom ett anslag från Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond. Stiftelsen stödjer främst projekt inom humaniora, dessutom har genom åren ett antal projekt beviljats anslag för att stödja och uppmuntra utbildning inom bland annat STEM området.
Svenska Nationalkommittén för Kemi beviljades anslag för projektet ”Kemi i kontext - ett nätbaserat fritt tillgängligt läromedel i kemi för högstadiet”.
Citera Din Kemi
Din Kemi uppdateras kontinuerligt och varje text har bearbetats av flera författare och redaktörer. Om du vill ange Din Kemi som källa så föreslår vi följande format:
Svenska Nationalkommittén för Kemi, Din Kemi, https://dinkemi.se/elearning/kapitel/avsnitt (tillgänglig år-månad-datum)
Kapitel 1, Sinnen, avsnitt 1, Att leva och överleva kan citeras så här:
Svenska Nationalkommittén för Kemi, Din Kemi, https://dinkemi.se/elearning/sinnen/att-leva-och-overleva (tillgänglig 2023-01-03)
Författare
Här nedan hittar du korta presentationer av de 40 forskare, från 16 olika universitet och företag, från Luleå i norr till Malmö i söder, som skrivit texter till Din Kemi.
- Maria Ahlsén, medicine doktor i fysiologi och forskningskoordinator vid Karolinska Institutet. Jag sprider kunskap om hur människokroppen fungerar och hur man kan göra för att förbättra sin hälsa.
- Fredrik Almqvist, professor i organisk kemi vid Umeå Universitet. Vi utvecklar nya syntesmetoder för att bland annat kunna ta fram nya lösningar för bekämpning av sjukdomsframkallande bakterier som är resistenta mot antibiotika.
- Erik Chorell, biträdande lektor vid Umeå Universitet. Min forskning handlar om design och syntes av nya molekyler. Dessa små molekyler använder vi som forskningsverktyg för att till exempel förstå hur olika typer av DNA fungerar och om de kan vidareutvecklas mot nya typer av läkemedel.
- Hanna de la Motte, doktor i organisk kemi från Chalmers Tekniska Högskola. Mitt forskningsområde handlar om hur vi kan skapa hållbara fibrer, speciellt textilfibrer, och hur dessa sedan kan återvinnas till nya hållbara material.
- Anna Dimberg, universitetslektor i cancer och vaskulärbiologi, Uppsala Universitet. Min forskning handlar om hur blodkärlen och immunsystemet påverkar hur tumörer växer och svarar på cancerterapi.
- Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi vid Lunds Universitet. Jag forskar på hur celler kommunicerar med varandra med hjälp av kolhydrater. Jag är även populärvetenskaplig författare.
- Mikael Elofsson, professor i organisk kemi vid Umeå Universitet. I olika forskningsprojekt arbetar vi med att ta fram substanser som blockerar virus och bakterier. I framtiden kan substanserna kanske leda till nya typer av läkemedel.
- Karin Granström, docent i miljö- och energisystem vid Karlstads Universitet. Författare till kursboken Introduktion till Miljökemi. Min forskning handlar om hur avfall från skogsindustrin kan omvandlas till värdefulla råvaror.
- Martin Haraldsson, forskare på Scilifelab, Karolinska Institutet i Solna. Jag har en bakgrund som läkemedelskemist och mitt arbete handlar om hur man med små molekyler kan lära sig mer om biologiska mekanismer för en bättre hälsa.
- Amanda Haux, ansvarig Reco Lab, NSVA AB. Ämneslärare i naturvetenskapliga ämnen, inriktning miljöteknik. Jag har specialiserat mig på att ta fram och utveckla interaktiva, lärande utställningsmiljöer.
- Elna Heimdel Nilsson, kemist i grunden och lektor i förbränningsfysik vid Lunds Universitet. Min forskning handlar om kemiska processer vid förbränning av biobränslen, samt de kemiska processer som sker när föroreningar från förbränning når luften.
- Felix Ho, docent och universitetslektor i kemi vid Uppsala Universitet. Jag forskar på hur vatten spjälkas under fotosyntesen, samt hur studenter resonerar och tänker när de löser komplexa problem.
- Mats Jonsson, professor i kärnkemi vid Kungliga Tekniska Högskolan. Mitt forskningsområde handlar om hur joniserande strålning skapar kemiska reaktioner, i synnerhet i framtida djupförvar för använt kärnbränsle.
- Maria Jonstrup, utvecklingschef på EnviDan. Jag arbetar med projektledning och utveckling inom vatten- och avloppsvattenrening.
- Lena Kjellén, professor i medicinsk glykobiologi vid Uppsala Universitet. Jag forskar om hur kolhydrater på cellens yta bildas och hur de påverkar embryonalutveckling och cancer.
- Anders Lennartson, filosofie doktor och forskningsingenjör vid Göteborgs Universitet. Jag arbetar främst med våra kurslaboratorier och har även skrivit en bok om laboratoriearbete.
- Sara Linse, professor i fysikalisk kemi och molekylär proteinvetenskap, Lunds Universitet. Mitt forskningsområde handlar om hur proteiner samverkar med varandra i livsviktiga processer samt när vi drabbas av sjukdom.
- Lena Lundberg, teknisk doktor inom polymerteknologi. Jag forskade på hur orienteringen av polymerkedjorna påverkade de mekaniska egenskaperna. Nu jobbar jag bland annat med att öka återvinningen av plast.
- Ann Magnuson, docent och lektor i biokemi vid Uppsala Universitet. Jag forskar på fotosyntesen, men även om konstgjord fotosyntes som går ut på att använda solenergi för att fixera koldioxid, precis som i den naturliga fotosyntesen, fast med helt konstgjorda material.
- Jan-Olle Malm, professor i oorganisk kemi vid Lunds Universitet. Jag är speciellt intresserad av att studera nanostrukturer med elektronmikroskop. Dessutom undervisar jag varje år några hundra studenter i allmän kemi.
- Karin Markides, professor i analytisk kemi vid Uppsala Universitet. Mitt intresse att förstå den kemi och de kemiska processer som verkar i människan, produkter och naturen som gör att forskningen fokuserats på att utveckla nya tekniker och möjligheter.
- Olle Matsson, professor i organisk kemi vid Uppsala Universitet. På senare år har jag även undervisat i gymnasiet samt varit aktiv som populärvetenskaplig författare och föreläsare.
- Kristofer Modig, lektor i biofysikalisk kemi vid Lunds Tekniska Högskola. I min forskning studerar jag proteiners rörelser och samverkan med små molekyler för att exempelvis kunna utveckla bättre läkemedel. Jag undervisar även blivande civilingenjörer i fysikalisk kemi.
- Jessica Norrbom, medicine doktor i fysiologi och adjunkt vid Karolinska Institutet. Min forskning handlar om hur musklernas anpassning till träning regleras och varför det är så bra med regelbunden fysisk aktivitet.
- Ulf Nyberg, VA SYD har arbetat 30 år med avloppsvattenrening och dess reningsprocesser. Jag har lika länge varit delaktig i undervisning i avloppsteknik.
- Anna-Karin Olsson, universitetslektor i medicinsk biokemi vid Uppsala Universitet. Mitt forskningsområde handlar om hur tumörceller samspelar med andra friska celler i närmiljön och hur denna kunskap kan användas för att utveckla nya sätt att behandla cancer.
- Henrik Pedersen, professor i oorganisk kemi vid Linköpings Universitet. Jag studerar hur molekyler reagerar med varandra och på ytor för att skapa väldigt tunna lager av olika material.
- Martin Ragnar, docent i träkemi vid Kungliga Tekniska högskolan. Jag forskar bland annat om hur pappersmassa tillverkas, hur kemikalier kan framställas ur ved, hur biometan kan tillverkas, distribueras och användas och om rening av industriella avloppsvatten.
- Ulrika Rosenström, universitetsadjunkt i läkemedelskemi vid Uppsala Universitet. Mitt forskningsområde handlar om att hitta nya läkemedel genom att ta fram molekyler och undersöka hur de påverkar kroppen.
- Margareta Sandahl, universitetslektor i analytisk kemi vid Lunds Universitet. Min forskning handlar om att förstå och utveckla nya, hållbara och gröna analystekniker att användas till exempel vid tillverkning av nya produkter samt vid forskning som involverar frågeställningar kring hälsa och miljö. Jag undervisar även blivande naturvetare och civilingenjörer i analytisk kemi.
- Anja Sandström, docent och universitetslektor i läkemedelskemi vid Uppsala Universitet. Mitt forskningsområde handlar om att utveckla läkemedelslika peptidhärmande molekyler mot virus och smärta.
- Bobo Skillinghaug, universitetsadjunkt vid institutionen för läkemedelskemi vid Uppsala Universitet. Mitt forskningsområde handlar om att utveckla nya sätt att göra molekyler på.
- Emma Sparr, professor i fysikalisk kemi vid Lunds Universitet. Mitt forskningsområde handlar om hur makromolekyler samspelar i biologiska membran och hur förändringar i membranets struktur kan påverka dess barriäregenskaper.
- Linda Tufvesson, universitetslektor i Energiteknik med inriktning mot Hållbar utveckling på Högskolan Dalarna. Jag arbetar med olika metoder för att mäta miljöpåverkan för att på så sätt kunna bidra till en hållbar utveckling.
- Håkan Wallander, professor i Markbiologi vid Lunds Universitet. Jag arbetar med hur samspelet mellan svampar och växter påverkar jordbildning och näringscirkulation i marken
- Christina Wanhainen, professor i malmgeologi vid Luleå Tekniska Universitet. Mitt forskningsområde handlar om hur malmer bildas i jordskorpan och hur vi kan hitta och nyttja dessa malmer på ett hållbart och effektivt sätt.
- Ola Wendt, professor i oorganisk kemi vid Lunds Universitet. Mitt forskningsområde handlar om hur metaller kan fungera som katalysatorer för gröna kemiska reaktioner till exempel med koldioxid som startmaterial.
- Ulrika Westerlind, universitetslektor i organisk kemi vid Umeå Universitet. Mitt forskingsområde handlar om att utveckla kemiska verktyg som vi använder för att förstå hur kolhydrater är involverade i komplexa interaktioner med proteiner på bakteriers yta och hur detta leder till infektion eller inflammation.
- Anna Zackrisson, filosofie magister i kemi. Arbetar som forensisk generalist vid Nationellt Forensiskt Centrum i Linköping vilket bland annat innebär samordning av kriminaltekniska undersökningar i brottsutredningar.
- Lars Öhrström, professor i oorganisk kemi vid Chalmers Tekniska Högskola. Forskar om hur metalljoner och organiska molekyler kopplas ihop till porösa nätverk. Dessutom populärvetenskaplig författare.
Bild och form
Följande personer har varit nyckelpersoner i produktionen av Din Kemi:
- Anders Larsson var med från start och står bakom både logga och läromedlets namn, liksom filmer, foton och ljud. En mångfacetterad och innovativ kreatör som inte räds att utmana gängse normer. Med över 30 års erfarenhet får alltid de slutliga idéerna och koncepten en kreativ höjd, samtidigt som de är väl förankrade i vad som är möjligt.
- Nikolce Stojcevski är utbildad ingenjör med över 20 års erfarenhet av digitaliseringsfrågor med fokus på framväxt av de digitala marknadsförhållandena, mänskliga beteenden och hur disruptiva tekniker tvingar organisationer att utvecklas. Nikolce har designat konceptet kring plattformen tillsammans med projektgruppen samt utvecklat denna med hjälp av ett team av utvecklare som alla har en bakgrund som civilingenjörer, eller motsvarande, inom systemvetenskap. Utvecklingsmodellen som har använts för att ta fram Din Kemi har varit SCRUM, en metod som fokuserar på korta iterationer och inkrementella leveranser där slutresultatet växer fram i tätt samarbete mellan projektgruppen och utvecklare.
- Mario Marinkovic är en frilansande illustratör och animatör. Med sin unika stil skapar han underhållande och visuellt slående animationer som berättar historier och förklarar idéer. Mario arbetar såväl med kommersiella uppdrag, presentationer, musikvideor, barnprogram, utbildning och dokumentärer.
Inläsning
Följande personer har läst in ord och uttryck: Maria Ahlsén, Viveka Alfredsson, Fredrik Almqvist, Karolina Broman, Alexandra Ellervik, Ulf Ellervik, Sofia Essén, Valtýr Freyr Hlynsson, Linda Lindberg, Jan-Olle Malm, Sophie Manner, Roberto Mastio, Jessica Norrbom, Charlotta Turner, Emil Tykesson, Ola Wendt, Daniel Frankel Willén, Rebecca Frankel Willén
Tack
Det är många som har hjälp till på olika sätt under arbetet med att skapa Din Kemi. Några har valt att vara anonyma. Ett särskilt tack riktas till:
- Nobel Prize Museum för korta texter om Nobelpristagare
- Sofia Essén, Lunds Universitet, för hjälp med kromatografi.
- Ingela Dahlgren, Skaparbubblan.se, för DinKemi-tavlan i avsnittet "Konst"
- Staffan Hansen, Lunds Universitet, för hjälp att plocka fram prover ur Kemicentrums i Lund mineralsamling
- Johan Mårtensson och kollegor vid Logopedi, foniatri och audiologi och Humanistlaboratoriet vid Lunds Universitet för upptagning av MRI-bilder på hjärnan i avsnittet "Hjärnan och känslor".
- Lasse Nelson, MSB Revinge, för hjälp med brandsläckning.
- Ulla Nyman, IKEM, för hjälp med industrikontakter
- Tina Rohde, Polisen, för hjälp med bilder på olika typer av narkotika.
- Agneta Sjögren, Kemisamfundet, för ovärderlig hjälp med logistiken kring Din Kemi
- Peter Somfai, Svenska Nationalkommittén för Kemi, för initiativ och stöd till Din Kemi
- Peter Spégel, Lunds Universitet, för hjälp med kromatografi.
- Liselotte Stålhandske och medarbetare för möjlighet att filma avloppsreningsverket i Hässleholm
- Reine Wallenberg, Lund Universitet, för tillgång till elektronmikroskop.
- Daniel Frankel Willén, Lunds Universitet, för hjälp med kemiska experiment
Bildinformation
- Ifall inte annat anges har filmer och bilder tagits av Anders Larsson, Luna Square
- Ifall inte annat anges har animeringar gjorts av Mario Marinkovic
- Ifall inte annat anges har kemiska strukturer ritats av Ulf Ellervik
- Kemiska strukturer har ritats med Chemdraw
- Kalottmodeller har gjorts med PyMOL
- Konformationer av kemiska strukturer har beräknats med Spartan 16
- Filmer streamas från plattformen Vimeo
- Synliga varumärken är exempel på produkter och har inte någon kommersiell koppling till DinKemi
- Vattenfilmen i avsnittet "Vatten" har gjorts av Filip Ljung
- Bilder på kat, LSD och psilocybin är tagna av Nationellt Forensisk Centrum
- Bilden på SARS-CoV-2 i avsnittet "Ett virus är en partikel" kommer från Centers for Disease Control and Prevention (CDC) och är gjord av Alissa Eckert och Dan Higgins
- Risketiketter är nedladdade från https://www.reach-compliance.ch/ghsclp/ghspictograms/
- Elektronmikroskopibilder i filmen i "Det är möjligt att se atomer" är tagna av Martin Ek
- Röntgenbilden i "Vi har känt till joniserande strålning sedan slutet av 1800-talet" är tagen av Wilhelm Röntgen
- Bilden på MAX IV i "Joniserande strålning är användbar" är tagen av Perry Nordeng.
- Bilden på ESS i "Joniserande strålning är användbar" är tagen av Roger Eriksson.
- Bilden på grottmålning i "Pigment ger färg till målningar" är tagen i Museo Nacional y Centro de Investigación de Altamira av D. Rodríguez.
- Den egyptiska väggmålningen i "Pigment ger färg till målningar" kommer från Nebamuns grav och är fotograferad av Marcus Cyron.
- Målningen i "Pigment ger färg till målningar" är gjord av Vincent van Gogh och heter "Sovrum i Arles".
- Bilden i " Bindemedel gör att pigmenten sitter kvar på målningen" är från Tang-dynastin
- Elektronmikroskopibilder i " Växter "äter" solljus", "Hårschampo har flera olika funktioner", "Cellulosa bildar långa fibrer i trä" samt i "Kemin gör kläderna" är tagna av Reine Wallenberg
- Bilden på algblomning i "Fotosyntesen" är tagen av Kustbevakningen (KBV 503).
- Bilden på en trut är tagen av Aiwok och är licensierad enligt Creative Commons Attribution -Share Alike 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0)
- Bilden på saltarv är tagen av Kristian Peters och är licensierad enligt Creative Commons Attribution -Share Alike 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0)
- Bilden på järn- och manganvattenfall i "Urbant vatten" är tagen av Roos & Tegner
- Bilden i "Luft och luftföroreningar" är en bearbetad version av data från NASA och ESA
- Bilden i "Bränder och explosioner" kommer från NASA
- Bilden kring FNs 17 globala mål kommer från Regeringskansliet/FN
- Bilden på ozonhål i "Globala effekter" är en bearbetad version av data från NASA
- Bilden på F. Sherwood Rowland är tagen av Marcus Pössel och licensierad enligt Creative Commons Attribution -Share Alike 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0)
- Bilden På Linda B. Buck är tagen av Royal Society och licensierad enligt Creative Commons Attribution -Share Alike 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0)
- Bilden på Paul Crutzen är tagen av Teemu Rajala och licensierad enligt Creative Commons Attribution -Share Alike 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0)
- Bilden på Robert Curl är tagen av Science History Institute och licensierad enligt Creative Commons Attribution -Share Alike 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0)
- Bilden på Richard Smalley är tagen av Science History Institute och används under "fair use"
- Bilden på Harold W Kroto är tagen av NIMSoffice och licensierad enligt Creative Commons Attribution -Share Alike 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0)
- Bilden på Kary Mullis är tagen av Dona Mapston och licensierad enligt Creative Commons Attribution -Share Alike 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0)
- Bilden på Mario Molina är tagen av Gobiero de Chile och licensierad enligt Creative Commons Attribution 3.0 Chile
- Bilden på George Olah är licensierad enligt Creative Commons Attribution -Share Alike 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0)
- Bilden på Charles M. Rice är tagen av Florence Montmare och upphovsrätten ägs av Nobel Prize Outreach.
- Bilden på Harvey J. Alter är tagen av Joy Asico och upphovsrätten ägs av Nobel Prize Outreach.
- Bilden på Michael Houghton är tagen av Han Houghton.
- Bilden på Jennifer R. Doudna är tagen av Brittany Hosea-Small och upphovsrätten ägs av Nobel Prize Outreach.
- Bilden på Emmanuelle Charpentier är tagen av Bernhard Ludewig och upphovsrätten ägs av Nobel Prize Outreach.
- Bilden på John Goodenough är tagen av A. Mahmoud och upphovsrätten ägs av Nobel Media.
- Bilden på Akira Yoshino är tagen av A. Mahmoud och upphovsrätten ägs av Nobel Media.
- Bilden på Stanley Whittingham är tagen av A. Mahmoud och upphovsrätten ägs av Nobel Media.
- Bilden på James P. Allison är tagen av A. Mahmoud och upphovsrätten ägs av Nobel Media AB.
- Bilden på Tasuko Honjo är tagen av A. Mahmoud och upphovsrätten ägs av Nobel Media AB
- Bilderna på Isamu Akasaki, Iroshi Amano, Andre Geim, Shuji Nakamura och Konstantin Novoselov har tillhandahållits av Nobel Prize Museum.
- Bilden påTorv är tagen av Christian Fischer och licensierad enligt Creative Commons Attribution -Share Alike 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0)
- Porträttbilder utan annan information anses vara i Public domain då de antingen är tagna innan 1971, är tagna av okänd fotograf eller fria från upphovsrätt eftersom de är tagna av exempelvis statliga tjänstemän i USA.